czwartek, 13 października 2011

Jabłecznik królewski


Biszkopt:
5 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki wody
1 i 3/4 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 szklanki wody
3/4 szklanki wody do rozprowadzenia budyniu
1 szlanka cukru
1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe

500g śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru

Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Zagotowujemy wodę z cukrem, jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Próżymy przez ok. 5 min. Budynie rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekrawamy, gorące jabłka wykładamy na zimny biszkopt,przykrywamy drugą częścią biszkoptu studzimy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wykładamy na masę jabłkową.

8 komentarzy: