poniedziałek, 7 listopada 2011

Torcik ananasowy


Biszkopt:
5 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki wody
1 i 1/2 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kako

Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 blaty.


Masa:
330 g śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 opakowania zagęstnika do śmietany (1 opak. na 220-250g)
1 puszka ananasów
4 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Ananasy osączamy z zalewy. Połowę ananasów kroimy w drobną kostkeczkę, resztę miksujemy blenderem na mus. Żelatynę mieszamy z 1/5 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy i studzimy, łączymy z musem ananasowym. Do śmietany dodajemy pokrojonego ananasa oraz tężejący mus, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na 1 blat biszkoptu, przykrywamy drugim.


Dekoracja:
1 puszka ananasów
1 czekolada gorzka
100 g płatków migdałowych
330 g śmietany 30 %
1,5 opakowania zagęstnika do śmietany (1 opak. na 220-250g)

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, obsypujemy boki torciku. Ananasy osączamy z soku, kroimy w większą kostkę i układamy na wierzchu. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na papierze do pieczenia robimy zygzaki odstawiamy do zastygnięcia, następnie odrywamy i układamy na torcie.

7 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda;) bardzo mi się podoba ta czekoladowa dekoracja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny! I na pewno przepyszny z takimi składnikami!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ladnie wyglada i pewnie smkauje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż to dostojny tort a nie torcik. Bardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyróżniłam Twój blog:) Jestem pod Wielkim wrażeniem Twoich kulinarnych Dziel!

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowity;) już niedługo na pewno wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń