Biszkopt 26cm:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki kakao
Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać cukier, pojedyńczo żółtka oraz wodę.
Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie smarować żadnym tłuszczem. Wylać masę biszkoptową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, aby nie rozwalał się podczas krojenia. Przekroić na 3 równe płaty.
Do nasączenia:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru
Masa czekoladowa:
- 800 ml śmietany 30 %
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 tabliczki posiekanej czekolady
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 fixy do śmietanki (każdy na 200g śmietanki)
Pierwszy blat tortu nasączyć rozpuczonym w wodzie kakao i nałożyć masę czekoladową, znowu drugi blat tortu, nasączyć i wyłożyć masą czekoladową. Ułożyć ostatni blat biszkoptu, który jedynie należy nasączyć.
Do pozostałej śmietanki dodać niebieski barwnik. Otynkować złożony tort i włożyć do lodówki.Masa śmietanowa do dekoracji:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 20 g cukru
- 12 g żelatyny
- 15 ml wody
- 100-150 ml śmietanki 30% do rozcieńczania + 2 łyżki cukru pudru
- barwnik spożywczy niebieski
Po podgrzaniu , zdjąć z gazu i dodać cukier oraz żelatynę dobrze mieszając. Wystudzić w kąpieli wodnej, mieszając co 15min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp.schować do lodówki. Po 12 godz chłodzenia, śmietana nadaje się do ubijania.
Śmietana po 12 h nabiera stanu galaretki, należy ją wtedy porządnie ubić, dodać cukru pudru,czerwony barwnik oraz dodać ok. 100-150 ml śmietanki w celu rozcięczenia naszego kremu śmietanowego.
Taka śmietana jest idealne gęsta, nadaje się do dekoracji tortów oraz innych wypieków.
Tort przy pomocy specjalnej tylki udekorować tzn. "włosiem".
Usta i oczy można przygotować z masy cukrowej, bądź z czekolady.
Ja do oczów użyłem wiórków kokosowych wymieszanych z masłem i oblałem białą czekoladą, a usta zrobione są z czekolady mlecznej.
No nie , genialne ! :D
OdpowiedzUsuńChciałabym taki tort na urodziny :)
boski!!!! :D
OdpowiedzUsuńTort jest piękny :) zasady akcji mówią że musi byc tylko w jednym i jedynie jednym kolorze , więc biszkopt i masy musiały by byc jednak niebieskie , ale jest tak śliczny , że trzeba go pokazać :) Dołączam do akcji i walczy o nagrodę pocieszenia :)
OdpowiedzUsuńśliczny!!!!
OdpowiedzUsuń