niedziela, 17 kwietnia 2011

Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

6 białek
200 g cukru pudru
400 g śmietany 36 %
3 łyżki cukru
500 g winogrona ciemnego
kilka łyżek amaretto
orzechy laskowe

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder.  Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem. Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. Spód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany. Na całość nałożyć wierzch bezy. Górę pokropić amaretto i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na ok 1 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz