niedziela, 18 września 2011

Pasztet z wątróbek drobiowych

Pyszny, domowy pasztet drobiowy. Znakomity na poranne śniadanie.




1 kg wątróbki drobiowej
4 marchewki gotowane
1 duża cebula
1/3 kostki masła
2 szklanki mleka
2 łyżki majonezu
masło do smażenia
sól
pieprz
majeranek

Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, zamoczyć w mleku na ok. 10 min. i następnie osuszyć. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, następnie dodać osuszoną wątróbkę. Smażyć ok. 5 min. z obu stron,na koniec przyprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Przy pomocy maszynki do mielenia lub robota kuchennego zmiksować wątróbkę oraz gotowaną marchewkę. Do masy dodać masło, majeranek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce pod przykryciem.

5 komentarzy:

  1. Lubię takie pasztety :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, domowy pasztet.
    pyszności!



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też lubię takie pasztety

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie przygotowuje dam znać czy smakował 😉

    OdpowiedzUsuń