środa, 26 października 2011

Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry

Przepis zaczerpnięty ze strony artkulinaria. Przepis okazała się bardzo ciekawym połączeniem sera z porem. Tarta nabrała ostrego i wyrazistego smaku.




100 g pora
100 g sera koziego
1 żółtko
80 g śmietany 30 %
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka pomidorków cherry
ciasto francuskie

Por oczyszczamy, drobno kroimy w półtalarki, blanszujemy oraz wyduszamy z wody. Ser kozi rozdrabniamy i łączymy z porem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz drobno posiekanym tymiankiem. Foremki o średnicy 11 cm, smarujemy olejem i wylepić ciastem francuskim, następnie nakładamy por z serem, zalewamy masą śmietanową. Pomidorki przekrawamy na pół i wykładamy na wierzch. Tak przygotowane tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min.




1 komentarz: