środa, 12 października 2011

Rozgrzewająca zupa gulaszowa

  Zupa rozgrzewająca na jesienno-zimową porę. Poprawia samopoczucie w deszczowe dni.

  

2,5 l bulionu
500g karkówki lub łopatki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
200 g pieczarek
1 puszka pomidorów bez skórki
2 średnie czerwone papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, szczypta chili
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
olej

Mięso oczyszczamy,kroimy w kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy razem z cebulą i czosnkiem na gorący tłuszcz, przyprawiamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie mięso wrzucamy do bulionu i gotujemy ok 40 min. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę, dodajemy do zupy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz szczyptą chili.

1 komentarz:

  1. brr...za oknem robi sie coraz zimniej wiec chetnie zjadlabym takiej zupki!! musze koniecznie skorzystac z przepisu!

    OdpowiedzUsuń