środa, 28 grudnia 2011

Seromakowiec




Składniki:
1 kostka margaryny
300 g cukru
250 g mąki
5 jajek
6 łyżek kaszy manny
250 g serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
125 g maku
4 łyżki mleka
750 g sera

Przygotowanie:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, jajko, 125 g margaryny i 70 g cukru posiekać nożem, następnie zagnieść szybkimi ruchami ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. 4 żółtka oddzielić od białek. 125 g margaryny utrzeć z 170 g cukru następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać mleko, ser, mascarpone,sok z cytryny i kaszę mannę. Całość dodać do masy jajecznej. Białka ubić z 60 g cukru i dodać do całości. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać. Cisto kruche rozwałkować, wyłożyć tortownice(26 cm) dociskając brzegi. Na cisto wykładać na przemian warstwę masy serowej i makowej, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 60 min. w temperaturze 175 stopni(termoobieg 150 stopni). Ciasto wyjąć, odstawić na 15 min. następnie wyjąć z formy. Ciasto posypać cukrem puderem.

8 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda;)
    Podoba mi się zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na pyszne ciasto :). Poproszę kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda i moje dwa ulubione ciasta w jednym...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda, a tradycyjny przepis nieco unowocześniłeś, więc podoba mi się jeszcze bardziej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczne to ciacho, zdjęcie równie świetne;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. nowoczesna wersja seromakowca...dobry pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Same zachwyty nad ciastem a ja mam pytanie.. Przepis nie podaje sposobu obróbki maku.., suchy i nie zmielony czy sparzony i zmielony? Sadząc po zdjęciu to pewnie to pierwsze ale ciekawi mnie odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak należy dać suchy, niezmielony. Pozdrawiam

      Usuń