piątek, 30 grudnia 2011

Ziołowa wołowina w sosie piwnym


  • 1 kg wołowiny pieczeniowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 szklanka piwa ciemnego
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • olej

Mięso dokładnie umyć, oszuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać liść laurowy i świeżą szałwię, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę posiekać, marchew obrać, pokroić w plasterki. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać marchew i koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i lekko podsmażyć. Kolejno dodać piwo i bulion całość dusić ok. 5 min., przełożyć do naczynia z mięsem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić pieczeń na ok. 1h. W międzyczasie pieczarki oczyścić, osuszyć, pokroić w plasterki podsmażyć na patelni, dusić do odparowania wody. Po godzinie pieczenia mięsa, pieczeń obrócić i dodać usmażone pieczarki. Piec jeszcze 30 minut. 






3 komentarze: