środa, 27 kwietnia 2011

Pierogi z kaszą

ciasto:
500 g mąki
2 żółtka
2 łyżeczki masła
woda gorąca
sól

farsz: 
100g  kaszy jęczmiennej
150g boczku wędzonego
2 jajka
duża cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz



Mąkę przesiać na stolnicę.Połączyć z masłem i żółtkami i solą.Stopniowa dodawać wodę i ugniatać ciasto.Odstawić na 30 min. trzymać pod przykryciem.
Kaszę ugotować na sypko. Jajka ugotować na twardo. 100g boczku pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Boczek wraz z cebulą podsmażyć na patelni. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Kaszę, boczek, cebulę razem połączyć, doprawić.
 Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Wkładać do gotującej się wody i od czasu kiedy wypłyną na wierzch gotować 3 minuty.
Na patelni podsmażyć resztę boczku, dodać posiekany czosnek oraz szczyptę majeranku. Pierogi podawać posypane boczkiem.

piątek, 22 kwietnia 2011

Plińce z pomoczką

Danie charakterystyczne dla kuchni mazurskiej. 


1,5 kg ziemniaków
1/2 szklanki mleka
duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej
kilka plasterków baleronu
szczypiorek

200 g białego sera
180 g śmietany kwaśnej
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub w robocie z nakładką do tarcia ziemniaków. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby osączyć od powstałego soku z ziemniaków. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy ziemniaki. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka oraz mąkę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju układamy po 1 łyżce masy, rozprowadzamy aby powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.
Ser biały łączymy z kwaśną śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do sera. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu placuszków, na samym końcu układamy na patelni  kilka plasterków baleronu i smażymy z obu stron. Na talerzu układamy placuszek ziemniaczany przekładamy przesmażonym plasterkiem baleronu i przykrywamy drugim placuszkiem. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem.

wtorek, 19 kwietnia 2011

Kotlety w cieście piwnym

600 g schabu
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki piwa
serek topiony
szczypior
sól
pieprz
majeranek
olej

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry, cienko rozbić. Każdy kotlet posypać solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowujemy ciasto. Jajka rozdzielamy. Szczypiorek myjemy i siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przesianą mąką, dodajemy ubitą pianę, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy piwo oraz posiekany szczypiorek.
Rozgrzewamy olej na patelni. Każdy plasterek mięsa smarujemy serkiem topionym,następnie  zanurzamy w cieście i układamy na patelni. Smażymy z obu stron.

niedziela, 17 kwietnia 2011

Gołąbki mięsno-warzywne

500 g karkówki
150 g boczku
mała główka kapusty włoskiej
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
100 g ryżu
1,5 szklanki bulionu
2 jajka
sól
pieprz
papryka ostra
koncentrat pomidorowy
masło
liście pora

Masło stop na patelni. Warzywa obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej wrzuć na rozgrzane masło. Smaż ok 5 min. Następnie wsyp ryż. Przesmaż, zalej bulionem i gotuj aż ryż wchłonie wodę. Karkówkę i boczek umyj, osusz, zmiel w maszynce.Na osobnej patelni podmaż mięso, dopraw. Mięso połącz z warzywami odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Kapustę sparz, odcinaj pojedyńczo liście kapusty, zetnij zgrubiałe nerwy. Na liście nakłaj farsz mięsno-warzywny, zwiń i obwiąż zblanszowanym liściem pora. Gołąbki układaj w garnku zalej 1/2 l wody, zagotuj dodaj  3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gołąbki dusić ok 50 min. Sos zagęść, dopraw. 

Babka wielkanocna

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1 opak. cukru waniliowego
2 łyżki kakao
płatki migdałowe
olej
bułka tarta

polewa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy dodajemy do masy jajecznej,cały czas miksując, następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy.  Margarynę rozstapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180 stopni.
Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

6 białek
200 g cukru pudru
400 g śmietany 36 %
3 łyżki cukru
500 g winogrona ciemnego
kilka łyżek amaretto
orzechy laskowe

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder.  Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem. Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. Spód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany. Na całość nałożyć wierzch bezy. Górę pokropić amaretto i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na ok 1 h.

środa, 13 kwietnia 2011

Pasztet drobiowy ze śliwkami

900 g wątróbki drobiowej
600 g piersi z kurczaka
1 cebula dużą
2 marchewki
1 pietruszka
2 jajka
1 żółtko
śliwki suszone
pieprz
sól
liść laurowy
ziele angielskie

Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Pierś z kurczaka umyć. Warzywa obrać. Pierś z kurczaka zalać wodą,posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Dodać oczyszczone warzywa gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, usmażyć, przyprawić. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić. Następnie pierś, wątróbkę i warzywa zmiksować, dodać 4 łyżki wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 jajka i ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (26x10 cm), przełożyć śliwkami. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez ok 45-50 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować.

Czekoladowo-migdałowa rozkosz

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 szklanka cukru
6 łyżki kakao
10 łyżek oleju
2 łyżeczka sody
2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 szklanki wody
2 łyżki octu

Polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gorącej wody
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao

Ponadto:
płatki migdałowe
400 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy wsypujemy do miski i razem mieszamy. Dodajemy wodę, oraz ocet, dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na tortownicę (proporcja składników na blaszkę o średnicy 26 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 200 °C przez ok 35-40 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto przekrawamy na 2 lub 3 płaty. Śmietanę 36% ubijamy z cukrem. Wykładamy na warstwy ciasta i składamy jeden na drugi.
Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min.
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi, wstawiamy do lodówki na ok 1 h.

sobota, 2 kwietnia 2011

Ciasto kasate

Biszkopt:
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wylać na blaszkę(26x10 cm) Piec ok 10-15 min.

Składniki: 
250 g masła
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
1/2 l mleka
3 łyżki żelatyny
bakalie: wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały
galaretka truskawkowa
2 łyżki kakao
galaretka cytrynowa
śnieżka na mleko


Masło ucieramy z 4 jajkami. Budyń śmietankowy gotujemy z 1 szklanką cukru na 1/2 l mleka. Ostudzony budyń łączymy z masłem, dzielimy na 2 części. Do 1 części dodajemy posiekane bakalie oraz 1,5  łyżki  żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej. Wylewamy na biszkopt. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 litrze wody, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na 1 część masy. Wstawiamy do lodówki. Do 2 części masy dodajemy 2 łyżki kakao oraz 1,5  łyżki  żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej, wylewamy na galaretkę. Następnie ubijamy śnieżkę na mleku, rozpuszczamy galaretkę cytrynową  w 1 szklance wody i gdy zacznie gęstnieć dodajemy do śnieżki. Wykładamy na 2 część masy. Ciasto wstawiamy na ok 1 h do lodówki.