Składniki (tortownica 26cm):
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 800g rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru do białek i rabarbaru
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i posypać 4 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 min. aby puścił sok, odlać.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać do posiekanej mąki z masłem i ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min. 1/3 ciasta pozostawić w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkować 2/3 ciasta, ponakuwać widelcem. Ciasto najlepiej podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Białka ubić z pozostałym cukrem. Na wierzch podpieczonego ciasta wyłożyć rabarbar, białka i posypać pozostałym ciastem z lodówki. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz