środa, 5 czerwca 2013

Sernik z truskawkami i bitą śmietaną


Składniki (tortownica 26cm): 
  • 1 kg sera z wiadereczka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 300 ml śmietanki 30%  + 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do śmietanki
  • 700 g truskawek

Ser połączyć z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Całość dokładnie zmiksować. W 1/2 szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie jeszcze letnią wlać do masy serowej, nadal miksując. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią aluminiową i wylać masę serową. Wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 2h. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem. Na wierzch sernika wyłożyć bitą śmietanę i udekorować truskawkami. 






4 komentarze:

  1. Faktycznie wygląda to niesamowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zwykly ser tez nadaje sie do tego przepisu? czy tylko z wiadereczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły ser..twaróg? Myślę, że tak tylko musi być 3-krotnie zmielony.

      Usuń