Składniki (tortownica 26cm):
- 1 kg sera z wiadereczka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
- 300 ml śmietanki 30% + 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie fixu do śmietanki
- 700 g truskawek
Ser połączyć z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Całość dokładnie zmiksować. W 1/2 szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie jeszcze letnią wlać do masy serowej, nadal miksując. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią aluminiową i wylać masę serową. Wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 2h. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem. Na wierzch sernika wyłożyć bitą śmietanę i udekorować truskawkami.
cudnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda to niesamowicie! :D
OdpowiedzUsuńczy zwykly ser tez nadaje sie do tego przepisu? czy tylko z wiadereczka?
OdpowiedzUsuńZwykły ser..twaróg? Myślę, że tak tylko musi być 3-krotnie zmielony.
Usuń