Składniki na 5 porcji:
- 250 g makaronu penne
- 2 piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek brunatnych
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 18%
- olej
- sól
- pieprz
- kilka nitek szafranu
Makaron ugotować al dente. Pieczarki umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na plasterki i podsmażyć razem z posiekaną cebulką na patelni, doprawić i po usmażeniu przełożyć na miseczkę. Kurczka umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co pieczarki. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać kilka nitek szafranu. Szparagi umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Wodę zagotować z solą i łyżką masła, wrzucić szparagi i obgotować ok. 3-5 min.
Do usmażonego kurczaka wlać śmietanę, dodać szparagi oraz pieczarki. Całość dokładnie wymieszać i chwilę odparować. Jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem. Na koniec zmieszać sos razem z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz