piątek, 14 czerwca 2013

Penne ze szparagami i kurczakiem


Składniki na 5 porcji:
  • 250 g makaronu penne
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g pieczarek brunatnych
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • olej
  • sól 
  • pieprz
  • kilka nitek szafranu

Makaron ugotować al dente. Pieczarki umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na plasterki i podsmażyć razem z posiekaną cebulką na patelni, doprawić i po usmażeniu przełożyć na miseczkę. Kurczka umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co pieczarki. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać kilka nitek szafranu. Szparagi umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Wodę zagotować z solą i łyżką masła, wrzucić szparagi i obgotować ok. 3-5 min. 
Do usmażonego kurczaka wlać śmietanę, dodać szparagi oraz pieczarki. Całość dokładnie wymieszać i chwilę odparować. Jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem. Na koniec zmieszać sos razem z makaronem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz