Składniki 4 porcje:
1 pęczek młodej botwinki
2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
400 ml jogurtu naturalnego
400 ml kefiru
bulionetka warzywna + 0,5 l wody
sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Botwinkę dobrze opłukać, pokroić w drobną kosteczkę. W garnku zagotować wodę, rozpuścić bulionetkę, wrzucić botwinę i gotować ok. 10-15 min. aż będzie miękka, pod koniec dodać sok z cytryny, odstawić do wystudzenia. W tym czasie umyte ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Koperek, natkę i szczypiorek drobno posiekać. Do przestudzonej botwinki dodać wcześniej starte i posiekane składniki, jogurt oraz kefir. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i solą, schłodzić. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz