środa, 26 czerwca 2013

Rolada truskawkowa a'la ślimaczki z lodami

Apetytu na roladę nabrałem już wczoraj, kiedy to znajoma wrzuciła swój przepis na taką roladę bezową. Mówię, czemu nie? Szukając pomysłu, trafiłem przypadkowo tutaj, pomysł bardzo mi się spodobał, dlatego postanowiłem spróbować swoich sił :)



Biszkopt: (blaszka ok.50x60cm)
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Masa:
  • 400 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany na 200 g 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier, zmiksować a następnie dodać mąkę. Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę (najlepiej taką z pieca) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę biszkoptową, wyrównać, (biszkopt powinien być cienki). Tak przygotowany biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min. Upieczony biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę kuchenną, zdjąć papier, nierówne boki przyciąć i wyrównać, zwinąć za pomocą ściereczki w roladę lub jeżeli chcemy uzyskać efekt ślimaczków, roladę zwinąć z jednej strony jednym zwinięciem a z drugiej jak roladę. Odstawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić, dodać fix do śmietany i cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki lub w mniejsze kawałki, dodać do masy i raz jeszcze delikatnie wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki Na tak przygotowany biszkopt wyłożyć masę i zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować cukrem pudrem, truskawkami,(różki i oczka do ślimaczków zrobione są z rozpuszczonej czekolady) i podawać z lodami.




7 komentarzy:

  1. No no ciekawe te ślimaczki i jakie optymistyczne :)))
    Pozdrawiam i dodaję się do podglądaczy :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ,jak tu się do nich nie uśmiechnąć ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała! Powaliłeś mnie tą roladą :) Nie dosyć, że smaczna, to jeszcze efektowna!

    OdpowiedzUsuń