7-8 czerwca 2013 roku, dzięki Moniki z Pin up Cooking Looking miałem przyjemność wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Monikę i Macieja, właścicieli restauracji Smakfonia oraz Pani Ani, właścicielki Hotelu Kaskada, który jest najlepszą miejscówką na weekendowe wypady w okolicy Poznania.
Tematem przewodnim warsztatów były pierogi pod różną postacią.
Już w pierwszy dzień mieliśmy zapewniony wieczór pełen wrażeń. Ognisko, kiełbaski i przyszności przygotowane przez wszystkich bloggerów. Nawet Pani Ania, która pochodzi z okolic Małopolski przygotowana specjalnie dla nas tradycyjne danie z jej regionów o nazwie"prażone" z kociołka.
Jedzenia, śmiechu i rozmów nie było końca aż do późnych godzin nocnych.
Fot. matkaWariatka.net |
Na drugi dzień Pani Ania przygotowała dla Nas pyszne śniadanie, aby każdy nabrał siły na popołudniowe lepienie pierogów.
Już o godzinie 11.00 rozpoczeliśmy zmagania z pierogami. Pani Monika i Pan Maciej zdradzali nam swoje tajniki na najlepsze ciasto pierogowe, które wg mnie jest znakomite!
Na pierwszy ogień poszły pierogi ruskie, które nie są moimi ulubionymi, ale dopiero po warsztatach się do nich bardziej przekonałem.
Następnie zabarwialiśmy ciasto m.in. kurkumą, które wykorzystaliśmy do pierogów tajskich składających się komosy ryżowej, mleczka kokosowego, pasty Tom Kha, limonki, kolendry, papryczki chili oraz krewetek, które nawet tataj na warsztatach pierogowych nauczyłem się je obierać, ponieważ jeszcze nie miałem takiej możliwości.
A już na sam koniec zrobiliśmy pierogi z rabarbarem.
Cały weekend spędziłem w bardzo miłej i sympatyczniej atmosferze. Dzięki warsztatom nauczyłem się robić pyszne ciasto na pierogi, przekonałem się do ruskich oraz spróbowałem oryginalnych tajskich i z rabarbarem. Raz jeszcze bardzo dziękuję organizator za udział w Pierwszej Kaskadzie Smaku oraz wszystkim uczestnikom za przyjemnie spędzony czas! :)
Fot. matkaWariatka.net |
było naprawdę przyjemnie.
OdpowiedzUsuńi miło mi, że mogłam Cię poznać osobiście :]
Pozdrawiam!