Składniki (ok.40 pierogów):
- 500 g mąki pszennej
- 80 ml oleju
- 250 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1/2 kg truskawek
- jogurt naturalny grecki + cukier do posypania
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć truskawki i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi. Gotować ok. 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na ok. 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły. Podawać udekorowane jogurtem greckim i posypane cukrem.
Najlepsze!
OdpowiedzUsuńJadłam wczoraj:D