wtorek, 11 czerwca 2013

Pierogi z truskawkami


Składniki (ok.40 pierogów):
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 kg truskawek
  • jogurt naturalny grecki + cukier do posypania
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć truskawki i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi. Gotować ok. 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na ok. 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły. Podawać udekorowane jogurtem greckim i posypane cukrem.








1 komentarz: