czwartek, 4 lipca 2013

Galaretka z zsiadłego mleka z bitą śmietaną i jagodami

 

Składniki na  6 porcji:
  • 1,2 litra zsiadłego mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 30 g żelatyny
  • 100 ml wody
  • 100 g śmietanki 30 % + łyżka cukru
  • świeże jagody
Zsiadłe mleko dobrze rozmieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, raz jeszcze wymieszać. 
Żelatynę połączyć z zimną wodą, aby napęczniała a następnie podgrzać do postaci płynnej, lekko ostudzić. 
Do mleka wlać jednym energicznym ruchem jeszcze letnią żelatynę, dobrze wymieszać. 
Tak przygotowaną galaretkę przelać do szklanek lub pucharków, wstawić do lodówki na ok. 1 h. 
Udekorować bitą śmietaną i jagodami. 






7 komentarzy:

  1. Pysznie, a w dodatku z jagódkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł; i jak slicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie galaretki, pyszne i proste. Super dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Galaretki z zsiadłego mleka jeszcze nie robiłam. Ciekawy przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity deser :)

    Nominuję Cie do Liebster Award - zapraszam po nominacje
    http://czarujacaklasykasmaku.blogspot.com/2013/07/nominacja-do-liebster-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ! Wygląda rewelacyjnie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł,zwłaszcza że często mam dostawę wiejskiego mleka i nie przerabiam jednorazowo ilości a tak kwaśne mleczko zamiast na serek przerobię na deserek.Pozdrawiam!
    Ewa (msewka)

    OdpowiedzUsuń