(Forma 12cmx12cm)
- 100 g ryżu
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżki masła
- jogurt grecki do podania
W
garnku zagotować wodę z mlekiem, następnie dodać ryż oraz szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy ryż wchłonie płyn dodać cukier waniliowy, odstawić z ognia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon oraz cukier, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć 1/3 ryżu, następnie 1/2 porcję jabłek. Ponownie porcję ryżu, jabłek oraz na wierzch ostatnią porcję ryżu. Wierzch wyrównać, ułożyć wiórki masła oraz polać śmietanką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.
Podawać na gorąco lub zimno z jogurtem.
baaardzo lubię! :]
OdpowiedzUsuń