środa, 7 maja 2014

Muffinki z rabarbarem i kruszonką


Forma 12szt.

  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogortu naturalnego
  • 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 40 g mąki 
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
Mąkę, masło i cukier połączyć, rozetrzeć palcami.

Miękkie masło lub margarynę zmiksować z cukrem i solą. Następnie dodawać pojedyńczo jajko, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy na przemian z jogurtem, cały czas miksując. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę zasypać cukrem i odstawić na 10 min., nastepnie odlać powstały sok. Masę przekładać do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzch wyłożyć rabarbar oraz posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 25-30 min.

Piknik majowy

9 komentarzy:

  1. muffinki na piknik idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie!!! Muszę spróbować

    Zapraszam na nowo powstałego bloga! :)
    www.fitnessie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zmiana adresu bloga!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie :) Ostatnio robiłam kokosowe muffinki z rabarbarem, zdecydowanie poleca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam muffinki z tego przepisu,wyszły rewelacyjne,przepyszne,zniknęły ekspresem.Umieściłam informację u siebie na blogu,że przepis został zaczerpnięty z Twojego bloga.Pozdrawiam ciepło. (www.nogawkuchni.blogsot.com)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować!:)

    Zapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffiny wyglądają jak ze sklepu! Teraz sezonowo rabarbar wkracza do deserów. Na pewno w smaku babeczki bardzo orzeźwiające.

    OdpowiedzUsuń