poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Owsiane ciasteczka z orzechami i czekoladą


Składniki: (ok. 16-18 ciasteczek) 

3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
140 g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru 
1 jajko
1 szklanka płatków owsianych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
garść orzechów włoskich

Czekoladę i orzechy drobno posiekać. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz czekoladą. Masło, cukier i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać do sypkich składników. Całość wymieszać łyżką. Na koniec dodać płatki owsiane. Uformować w dłoniach małe płaskie ciasteczka i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 160 stopni przez ok. 20-25 min. 

4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie i z pewnością tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem przekonana do owsianych ciasteczek, ponieważ nie przepadam za musli, ale w Twoich jest czekolada! Także może Twój przepis będzie tym, który zmieni moje nastawienie do tego produktu zbożowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze miałam ochotę sama zrobić owsiane ciasteczka. Kupię wszystkie składniki i wypróbuję twój przepis w sobotę. Muszą być przepyszne, bo wszyscy je chwalą. Na co dzień idę na łatwiznę i zamawiam kulki zboże na przekąskę w sklepie https://onedaymore.pl/sklep/wlasny-zestaw/. W ich kompozycjach smakowych wszystko do siebie idealnie pasuje.

    OdpowiedzUsuń