wtorek, 9 września 2014

Pizza z kurczakiem, peperoni, cebulą i kukurydzą


Ciasto (pizza 30 cm):
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej, drożdże,wodę i sól zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Sos pomidorowy:
  • 4 pomidory
  • szczypta soli
  • pieprz
  • bazylia i oregano
  • łyżka oliwy
Pomidory sparzyć, obrać usunąć gniazda nasienne. Następnie przesmażyć, wyparować wodę. Na koniec dodać oliwę oraz przyprawy.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka peperoni
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 150 g mozzarelli 
  • szczypta oregano
  • przyprawa do kurczaka
Piersi umyć, pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć. Cebulę i papryczkę pokroić w krążki. Ciasto na pizzę rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, rozsypać mozzarellę, kukurydzę, papryczkę, cebulę i podsmażoną pierś z kurczaka. Wierzch posypać szczyptą oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 15 min. w temp. 220 stopni na najniższym poziomie piekarnika.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz