Składniki (ok.40 pierogów):
- 500 g mąki pszennej
- 80 ml oleju
- 250 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g półtłustego sera białego
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
- olej
Cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłych ziemniaków dodać biały ser oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem ( farsz powienien być dość pikantny). Całość dokładnie rozkłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć kulkę farszu i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi. Gotować ok. 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na ok. 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły.
Podawać okraszone smażoną cebulką lub boczkiem.
idealnE! chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Mogłabym je jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń