piątek, 26 września 2014

Pierogi ruskie


Składniki (ok.40 pierogów):
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g półtłustego sera białego
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • olej
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min.
Cebulę podsmażyć na oleju. Do ciepłych ziemniaków dodać biały ser oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem ( farsz powienien być dość pikantny). Całość dokładnie rozkłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć kulkę farszu i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi. Gotować ok. 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na ok. 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły.
Podawać okraszone smażoną cebulką lub boczkiem.






2 komentarze: