Składniki (tortownica 26cm):
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1kg jabłek + 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Chwilę przesmażyć w garnku z dodatkiem cukru, wystarczy 2-4 minuty, zdjąć ognia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Na podpieczonym cieście rołożyć jabłka, następnie budyń. Na wierzch rozsypać resztę ciasta kruchego z lodówki. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni.
Ciasto rozkrajałem jeszcze lekko ciepłe, i takie było najlepsze :)
Dokładnie takie ciasto piekła moja mama! :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuńMmm, szarlotka z budyniem to zdecydowanie mój faworyt :)
OdpowiedzUsuń