środa, 10 września 2014

Ciasto z jabłkami i budyniem


Składniki (tortownica 26cm):
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1kg jabłek + 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać do posiekanej mąki z masłem i ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok.30 min. 1/3 ciasta pozostawić w lodówce. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozwałkować 2/3 ciasta, ponakuwać widelcem. Ciasto najlepiej podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Chwilę przesmażyć w garnku z dodatkiem cukru, wystarczy 2-4 minuty, zdjąć  ognia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Na podpieczonym cieście rołożyć jabłka, następnie budyń. Na wierzch rozsypać resztę ciasta kruchego z lodówki. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni.
Ciasto rozkrajałem jeszcze lekko ciepłe, i takie było najlepsze :)






2 komentarze:

  1. Dokładnie takie ciasto piekła moja mama! :-) Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, szarlotka z budyniem to zdecydowanie mój faworyt :)

    OdpowiedzUsuń