niedziela, 6 października 2019

Pizza po bolońsku z serem feta


Składniki :

Ciasto ( porcja na 2 pizze):
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka ciepłej wody,
20 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
50 ml oliwy,

Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy pozostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Do misy robota kuchennego wrzucamy pozostałą mąkę oraz sól. Dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Odkładamy na 15 min w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na pół, jeżeli nie wykorzystamy drugiej części ciasta, możemy zamrozić.

Sos boloński ( na dwie pizze):
250 g mięsa,
cebula,
papryczka chilli,
pół szklanki przecieru pomidorowego,
puszka pomidorów,
sól, pieprz,
ulubione zioła,
olej,

Cebulę siekamy z papryczką. Podsmażamy na patelni, dodajemy mięso, smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.

Pozostałe składniki:
ser feta,
200g mozzarelli lub innego sera,

Ciasto na pizze rozciągamy w dłoniach, wykładamy na formę.Na spód pizzy wykładamy przygotowany wcześniej sos boloński. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250 stopni ) na najniższy poziom. Pieczemy ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz