Składniki tortownica 22 cm:
300 g świeżego szpinaku,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki oleju roślinnego,
2 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
250 g mascarpone,
125 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
Owoce do dekoracji
Szpinak myjemy, suszymy i miksujemy w blenderze.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej oraz zmiksowany szpinak. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy do silikonowej formy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok . 40-45 minut, po tym czasie sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem - który po wyciągnięciu musi być suchy.
Ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie nierówną górę ścinamy i kruszymy w osobnej miseczce. Ciasto kroimy na dwa równe blaty.
Śmietanę ubijamy, mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy śmietanę - mieszamy na wolnych obrotach. Na pierwszy spód ciasta wykładamy masę śmietanową, kolejno przykrywamy drugim blatem, wykładamy masę śmietanową i posypujemy pokruszonym ciastem.
Wierzch ciasta ozdabiamy dowolnymi owocami. W moim przypadku były to borówki i figi.
Robiłam kiedyś Leśny Mech, to ciasto zwala z nóg. Trzeba je powtórzyć!
OdpowiedzUsuń