sobota, 28 września 2019
Ciasto czekoladowe z polewą
Składniki:
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 tabliczka czekolady,
160 g mąki pszennej,
100 ml mleka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g masła,
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej,
60 ml mleka,
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku na delikatnym ogniu, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do formy silikonowej o średnicy 22 cm, lub na dowolną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko. Energicznie mieszamy, dolewamy tyle mleka, aby polewa była płynna.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz