sobota, 7 września 2019

Zupa pieczarkowa z makaronem


Składniki 6 porcji:

2 marchewki,
1 pietruszka,
1 biała część pora,
400 g pieczarek,
100 g serka topionego,
sól, pieprz,
szczyta tymianku,
szczypta ziół prowansalskich,
szczypta majeranku,
makaron nitki,
80 ml oliwy,


Marchewkę, pietruszkę oraz por czyścimy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Całość przesmażamy kilka minut. Zalewamy ok. 1,5 l wody. Całość gotujemy na małym ogniu. 
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, doprawiamy. Smażymy aż do całkowitego wyparowania wody.
Do naszego wywaru dodajemy podsmażone pieczarki oraz serek topiony, pozostawiamy na ogniu aż do rozpuszczenia serka. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.Gotujemy makaron.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz