sobota, 30 listopada 2019

Omlet z szynką i pieczarkami


Składniki 1 porcja:

  • 3 jajka,
  • 4 pieczarki,
  • 3 plasterki szynki,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz

Jajka roztrzepać w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy na masełku posiekaną cebulę, plasterki pieczarek oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę.
Na drugiej patelni roztapiam łyżkę masła, wlewamy roztrzepane jajka. Przykrywamy przykrywką i smażymy na małym ogniu. Gdy jajko zacznie się ścinać wrzucamy na jedną połówkę nasze podsmażone składniki. Ponownie przykrywamy. Po chwili ściągamy przykrywkę i składamy omleta na pół. Przykrywamy na jeszcze chwilkę w celu pełnego ścięcia się jajka. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz