sobota, 14 listopada 2020

Pizza z szynką parmeńską i pomidorami

 

Ciasto ( porcja na 2 pizze):

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 20 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml oliwy,

Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy pozostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Do misy robota kuchennego wrzucamy pozostałą mąkę oraz sól. Dodajemy płynne drożdże i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto wyrabiamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Odkładamy na 15 min w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na pół, jeżeli nie wykorzystamy drugiej części ciasta, możemy zamrozić.

Sos pomidorowy:

  • 1/2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, zioła 

Pozostałe składniki:

  • 3 plasterki szynki włoskiej,
  • duża garść rukoli,
  • 5 pomidorów suszonych,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 125 g tartej mozzarelli,

Ciasto na pizzę wałkujemy lub rozciągamy na okrągły kształt. Smarujemy cienko sosem pomidorowym oraz posypujemy mozzarellą. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-14 minut na najniższym poziomie.
Pizzę wyciągamy, kroimy, na wierzch układamy rukolę, poszarpaną szynkę włoską oraz pomidorki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. 





1 komentarz: