wtorek, 3 maja 2011

Ciasto ślinka

Biszkopt:  
4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 min.w temp. 180 stopni.

250 g masła
4 jajka
400 g sera śmietankowego
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru do sera
1/2 szklanka cukru pudru do białek
galaretka cytrynowa
galaretka truskawkowa

Jajka sparzyć, odzielić żółtka od białek. Masło, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę, następnie dodać ser śmietankowy i dalej ucierać. Galaretki ropuścić w szklance gorącej wody.
Do masy serowej dodać gęstniejącą cytrynową galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.Następnie dodajemy gęstniejąca czerwoną galaretkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na masę serową.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł:) Lubię ciasta pianki i serniki, więc to dla mnie połączenie idealne. Może jeszcze jakiś owoc do tego obok.

    OdpowiedzUsuń