środa, 6 lipca 2011

Risotto zapiekane



3 piersi z kurczaka
200 g ryżu (2 woreczki)
400 g pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
200 g sera żółtego
180 g śmietany 12 %
2 żółtka
sól pieprz
szczypta majeranek
szczypta tymianek
1 łyżeczka curry
olej
3 łyżki masła
bułka tarta


Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostę. Podsmażyć na oleju dodać sól, pieprz, majeranek i curry. Pieczarki oczyścić pokroić w kostę. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle następnie dodać pieczarki, przyprawić i odparować. Ryż gotować w osolonej wodzie ok 15 min. Groszek i kukurydzę osączyć, zalać wodą i gotować ok 10 min. W miseczce połączyć żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia, wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10-15 min.

3 komentarze:

  1. właśnie dziś przyrządziłam to risotto na obiad, ma bardzo fajny, oryginalny smak, wszyscy się zajadali!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Przepyszne danie. Dziękuje, Ada : ).

    OdpowiedzUsuń