niedziela, 3 lipca 2011

Zapiekanka wegetariańska

kilka liści z młodej kapusty
3 marchewki
2 kalarepy
400 g fasolki szparagowej
700 g ziemniaków
oliwki czarne
krążki cebuli
2 jajka
300 g jogurtu naturalnego
3 łyżki startego sera
sól pieprz
szczypta majeranku, tymianku, bazylii
1 łyżka masła
bułka tarta

Liście kapusty sparzyć. Marchewkę, fasolkę i kalarepkę oczyścić i pokroić w kostkę, ugotować na półtwardo. Ziemniaki oczyścić, ugotować również na półtwardo i pokroić na ok 1 cm plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć liście kapusty, następnie wyłożyć marchewkę kalarepkę i fasolkę, na wierzch układać plasterki ziemniaków. W miseczce łączymy jogurt naturalny, jajka, starty ser żółty doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą majeranku, tymianku i bazylii. Tak przygotowaną masą zalewamy naszą zapiekankę. Na wierzchu układamy krążki oliwek oraz cebuli. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 30-35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz