niedziela, 18 grudnia 2011

Piernik świąteczny



Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
przyprawa do piernika
1 łyżka sody
3 łyżki powideł
0,5 szklanki oleju
3-4 łyżki kakao

Polewa:
1/3 kostki masła
3 łyżki wody
2-3 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru
orzechy włoskie

Jajka ucieramy z cukrem.Dodajemy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju.Miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika.Wszystko dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy 3 łyżki powideł śliwkowych. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach.Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Aby sprawdzić czy piernik jest już gotowy wbijamy wykałaczkę, jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Polewa: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz wodę.Następnie dodajemy kakao.Gotujemy 3 minuty. Wylewamy na zimnego piernika posypujemy orzechami.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam piernik i piekę go nie tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na taki fajny "wilgotny" :)
    Poszukuje wlasnie fajnego przepisu na piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jeszcze przed świątecznymi wypiekami:) piernik wygląda na pyszny! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. taki wilgotny, że aż pływał mi w środku. ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy spawdzany był patyczkiem, jak wygląda w środku, czy patyczek był suchy po czasie 30-40 minut?

      Usuń