poniedziałek, 26 marca 2012

Papryka faszerowana kuskusem i ciecierzycą podana z sosem bazyliowym

Poszukiwałem ciekawy przepis na konkurs kulinarny w szkole. Natrafiłem na blog Filozofia smaku, gdzie znalazłem właśnie ten przepis. Po raz pierwszy w mojej kuchni zagościła kasza kuskus i ciecierzyca. Papryki wyszły bardzo pyszne a z dodatkiem sosu znakomite. 




Składniki:(3 porcje)
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 l gorącej wody
  • 1 kostka drobiowa
  • puszka ciecierzycy
  • szklanka posiekanego świeżego szpinaku
  • 125 g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Sos:
  • szklanka liści bazylii
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeckza cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu


Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i zalewamy kaszę kuskus (1 cm ponad poziom kaszki) odstawiamy na 5 min. pod przykrycie. Do napęcznionej kaszy dodajemy posiekany szpinak, osączoną ciecierkę i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzch i usuwamy pestki. Farsz nakładamy do papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 2 cm gorącą wodą. Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 min.
Sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Paprykę podajemy z sosem.




2 komentarze:

  1. od dawna mam ochotę na paprykę faszerowaną kuskusem, ale nie miałam pomysłu na sos - ten bazyliowy wydaje się być idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo miło mi, że wykorzystałeś ten przepis;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń