Poszukiwałem ciekawy przepis na konkurs kulinarny w szkole. Natrafiłem na blog Filozofia smaku, gdzie znalazłem właśnie ten przepis. Po raz pierwszy w mojej kuchni zagościła kasza kuskus i ciecierzyca. Papryki wyszły bardzo pyszne a z dodatkiem sosu znakomite.
Składniki:(3 porcje)
- 3 czerwone papryki
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 l gorącej wody
- 1 kostka drobiowa
- puszka ciecierzycy
- szklanka posiekanego świeżego szpinaku
- 125 g sera feta
- 1/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Sos:
- szklanka liści bazylii
- 120 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeckza cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i zalewamy kaszę kuskus (1 cm ponad poziom kaszki) odstawiamy na 5 min. pod przykrycie. Do napęcznionej kaszy dodajemy posiekany szpinak, osączoną ciecierkę i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzch i usuwamy pestki. Farsz nakładamy do papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 2 cm gorącą wodą. Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 min.
Sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Paprykę podajemy z sosem.
od dawna mam ochotę na paprykę faszerowaną kuskusem, ale nie miałam pomysłu na sos - ten bazyliowy wydaje się być idealny :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi, że wykorzystałeś ten przepis;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam