- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 100 g smalcu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółka
- 1 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy smalec(poprzez dodanie smalcu ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze) i margarynę, Wszystkie składniki siekamy nożem, dodajemy żółtka i ugniatamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy i usuwamy gniazdka nasienne z jabłek. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, podlewamy minimalnie wodą i próżymy przez ok. 5 min., dodajemy cukier. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części(drugą pozostawiamy w lodówce). Ciasto rozwałkowujemy i przekładmy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto nakuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 min. w 180 stopniach. W tym czasie wyciągamy pozostałe ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt.
Wykrawamy 1 cm paski. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, spód obsypujemy bułką tartą, aby wchłaniała powstały sok z jabłek. Na wierzch układamy paski naszego ciasto tworzac kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30-40 min. aż ciasto się zarumieni.
wyglada pysznie,ale dlaczego smalec?
OdpowiedzUsuńPoprzez dodanie smalcu ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze :)
Usuńi wszystko jasne,dziekuje :) koniecznie musze wyprobowac
UsuńPiękna! U mnie etż w piekarniku szarlotka z mąki orkiszowej, ale bez smalcu;)
OdpowiedzUsuńApetyczna szarlotka;) Pięknie spleciony wierzch ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) moja nigdy tak nie wyglądała :/
OdpowiedzUsuńśliczna ta szarlotka- kratka urzekająca
OdpowiedzUsuńszarlotka na medal:)) młody kucharzu!
OdpowiedzUsuń