wtorek, 6 marca 2012

Szarlotka domowa



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 100 g smalcu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   
  • 4 żółka
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy smalec(poprzez dodanie smalcu ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze) i margarynę, Wszystkie składniki siekamy nożem, dodajemy żółtka i ugniatamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy i usuwamy gniazdka nasienne z jabłek. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, podlewamy minimalnie wodą i próżymy przez ok. 5 min., dodajemy cukier.  Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 2 równe części(drugą pozostawiamy w lodówce). Ciasto rozwałkowujemy i przekładmy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto nakuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 min. w 180 stopniach. W tym czasie wyciągamy pozostałe ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt.
  Wykrawamy 1 cm paski. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, spód obsypujemy bułką tartą, aby wchłaniała powstały sok z jabłek. Na wierzch układamy paski naszego ciasto tworzac kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach  przez ok 30-40 min. aż ciasto się zarumieni. 

8 komentarzy:

  1. wyglada pysznie,ale dlaczego smalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprzez dodanie smalcu ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze :)

      Usuń
    2. i wszystko jasne,dziekuje :) koniecznie musze wyprobowac

      Usuń
  2. Piękna! U mnie etż w piekarniku szarlotka z mąki orkiszowej, ale bez smalcu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna szarlotka;) Pięknie spleciony wierzch ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) moja nigdy tak nie wyglądała :/

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczna ta szarlotka- kratka urzekająca

    OdpowiedzUsuń
  6. szarlotka na medal:)) młody kucharzu!

    OdpowiedzUsuń