wtorek, 28 lutego 2012

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą


  • 3 gniazdka makaronu Tagliatelle
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • kilka listków natki pietruszki
  • szczypiorek
  • sól pieprz
  • szczypta chili
Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać osączonego tuńczyka i chwilę przesmażyć. Kolejno dodać śmietanę i kukurydzę, całość doprawić solą, pieprzem i chili, całość wymieszać i podsmażać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać mleka, aż powstanie sos o odpowiedniej gęstości. Tak przygotowany sos podawać z makaronem. Obficie posypać szczypiorkiem.

3 komentarze:

  1. wygląda na baardzo pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis też już wypróbowałam, bardzo dobre polecam przepis innym :) Kasia z Katowic, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny przepis

    OdpowiedzUsuń