Przygotowuje się bardzo szybko. Rozgrzewa w mroźne dni.
- 2 l wywaru mięsno-warzywnego( pozostawić ugotowane warzywa: marchew, pietruszka, seler,por)
- 400 g brokuł
- 300 g kalafiora
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- kilka kromek chleba
- 1 łyżka masła
Brokuł i kalafior dokładnie oczyścić, podzielić na różyczki i umyć. Wywar przecedzić, dodać brokuł i kalafior, gotować przez ok. 15 min. Następnie dodać pozostawione warzywa z wywaru i zmiksować na krem przy pomocy blendera. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić z dodatkiem masła na rozfrzaną patelnie. Zupę udekorować śmietaną i podawać z grzankami.
Prezentuje się wspaniale! Dodaję do ulubionych! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie brokuła i kalafiora w zupie ....cudowny krem:)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńlubię takie zupki, ale jestem niepocieszona.
w moim domu patrzy się na kremy z dużą niechęcią.
ślicznie się prezentuje szczególnie z tymi kleksami śmietany :)
OdpowiedzUsuńmiło było Cię poznać, pozdrawiam serdecznie :)
Właśnie zrobiłam dziś tego typu zupkę, przesadziłam trochę z chilli, ale ogólnie bardzo smaczna :) choć dużo czasu mi zajęło przekonanie się do tej konsystencji :P
OdpowiedzUsuńpyszna zupa
OdpowiedzUsuń