wtorek, 14 lutego 2012

Krem z brokułów i kalafiora

Przygotowuje się bardzo szybko. Rozgrzewa w mroźne dni.



  • 2 l wywaru mięsno-warzywnego( pozostawić ugotowane warzywa: marchew, pietruszka, seler,por)
  • 400 g brokuł
  • 300 g kalafiora
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • kilka kromek chleba
  • 1 łyżka masła

Brokuł i kalafior dokładnie oczyścić, podzielić na różyczki i umyć. Wywar przecedzić, dodać brokuł i kalafior, gotować przez ok. 15 min. Następnie dodać pozostawione warzywa z wywaru i zmiksować na krem przy pomocy blendera. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić z dodatkiem masła na rozfrzaną patelnie. Zupę udekorować śmietaną i podawać z grzankami.

6 komentarzy:

  1. Prezentuje się wspaniale! Dodaję do ulubionych! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie brokuła i kalafiora w zupie ....cudowny krem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!
    lubię takie zupki, ale jestem niepocieszona.
    w moim domu patrzy się na kremy z dużą niechęcią.

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie się prezentuje szczególnie z tymi kleksami śmietany :)
    miło było Cię poznać, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam dziś tego typu zupkę, przesadziłam trochę z chilli, ale ogólnie bardzo smaczna :) choć dużo czasu mi zajęło przekonanie się do tej konsystencji :P

    OdpowiedzUsuń