- 10 biszkoptów podłużnych
- 3/4 szklanki ostudzonej kawy rozpuszczalnej
- 400 g serka waniliowego
- 400 g śmietany 30%
- 3 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka truskawowa
- 1 galaretka owoce leśne
- 2 fixy do śmietany (na 200 ml śmietany)
Biszkopty nasączyć w kawie z obu stron. Ułożyć w podłużnej foremce. Galaretkę cytrynową, truskawkową i z owoców leśnych rozpuścić dzień wcześniej w 1 szklance wody. Śmietanę ubić z cukrem i fixami. 1/3 ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, do pozostałej śmietany dodać serek waniliowy, zmiksować. W szklance rozpuścić cytrynową galaretkę, ostudzić, dodać do masy serowej, zmikować. Galaretki wyciągnąć ze szklanek i pokroić w kostkę, dodać do masy serowej. Całą masę przełożyć do foremki, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane ciasto udekorować bitą śmietaną.
Śliczne ciacho! Wygląda pięknie i kusi bardzo swoimi kolorami i niewinną bielą;)
OdpowiedzUsuńCudne kolory...oczy same jedzą:-)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie ozdobione!
OdpowiedzUsuń