niedziela, 26 lutego 2012

Kolorowa kostka sernikowa


  • 10 biszkoptów podłużnych
  • 3/4 szklanki ostudzonej kawy rozpuszczalnej
  • 400 g serka waniliowego
  • 400 g śmietany 30%
  • 3 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawowa
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 2 fixy do śmietany (na 200 ml śmietany)
Biszkopty nasączyć w kawie z obu stron. Ułożyć w podłużnej foremce. Galaretkę cytrynową, truskawkową i z owoców leśnych rozpuścić dzień wcześniej w 1 szklance wody. Śmietanę ubić z cukrem i fixami. 1/3 ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, do pozostałej śmietany dodać serek waniliowy, zmiksować. W szklance rozpuścić cytrynową galaretkę, ostudzić, dodać do masy serowej, zmikować. Galaretki wyciągnąć ze szklanek i pokroić w kostkę, dodać do masy serowej. Całą masę przełożyć do foremki, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane ciasto udekorować bitą śmietaną.

3 komentarze: