- 4 średnie piersi z kurczaka
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 300 g wątróbki drobiowej
- kilka plasterków żółtego sera
- 100 g sera feta
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 kostka rosół z kury
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- sól pieprz
- 1/4 ananasa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- szczypta imbiru
- szczypta chili
- sok z połowy cytryny
Piersi z kurczaka oczyścić, rozbić na cienkie płaty. Mięso mielone doprawić a wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Paprykę pokroić na cienkie paseczki, cebulę w piórka. W miseczce wymieszać pokruszoną kostkę, olej i tymianek, Tak przygotowaną marynatą natrzeć rozbite piersi z kurczaka, każdy płat ułożyć na foli aluminiowej. Na filecie rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego następnie plasterki sera żółtego, pokruszony ser feta, piórki cebuli, plasterki papryki i kawałek wątróbki. Tak przygotowane roladki ciasno zwinąć w foli aluminiowej, tworząc tzn. cukierka. Przygotować tak resztę pozostałych rozbitych płatów piersi z kurczaka.
Tak przygotowane roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 min w temp. 200 stopni. W tym czasie przygotować puree z ananasa. Ananasa zmiksować z musztardą i oliwą. Całość doprawić szczyptą chili, imbiru i sokiem z cytryny. Odstawić do schłodzenia.
Gotowe roladki pokroić i podawać na puree z ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz