poniedziałek, 6 lutego 2012

Cytrynowiec


Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 4 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemnaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać wodę oraz cukier pod koniec dodać żółtka. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Obie mąki przesiać i dodać do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Warstwy ciasta:
  • 3 budynie cytrynowe
  • 5 szklanek wody+ 1 szklanka do rozrobienia budyniu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kostka masła
  • 500g śmietany 30 %
  • 2 opak. fixu do śmietany (na 250g)
  • 3 łyżki cukru
  • herbatniki
  • 2 cytryny
  • polewa czekoladowa

Zagotować 5 szklanek wody, w 1 szklance rozrobić budynie, przygotować budyń, pod koniec gotowania wsypać cytrynową galaretkę, odstawić do wychłodzenia. W misce utrzeć kostkę margaryny z kostką masła, następnie dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Biszkopt przekroić na 2 części( grubszą- na spód, cienką-na wierzch). 3/4 masy budyniowej przełożyć na dolną część biszkoptu, następnie wylać gęstniejącą cytrynową galaretkę i przełożyć cienką warstwą biszkoptu, następnie wyłożyć pozostałą cześć kremu. Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru i fixami do śmietany, wyłożyć na krem. Z cytryn wycisnąć sok. Herbatniki moczyć w soku z cytryn i układać na śmietanie. Całość polać polewą czekoladową.

Rady przy pieczeniu:
  • Biszkopt należy upiec dzień wcześniej, ponieważ świeży ciężko jest przekroić. 
  • Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

7 komentarzy:

  1. cudne ciasto i wygląda na bardzo lekkie

    ps. super przepisy na blogu

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale pięknie wygląda. prezentuje się baardzo elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, mniam, ależ smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciacho! Nie widziałam tylko budyniu cytrynowego:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo szukałem, znalazłem w przydomowym sklepiku, firmy Cykoria :)

      Usuń
  5. Witam, zainteresował mnie Pana blog. Proszę o kontakt na adres ola@szalonegotowanie.pl

    OdpowiedzUsuń