Biszkopt:
- 5 jaj
- 4 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemnaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać wodę oraz cukier pod koniec dodać żółtka. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Obie mąki przesiać i dodać do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 20 min.
Warstwy ciasta:
- 3 budynie cytrynowe
- 5 szklanek wody+ 1 szklanka do rozrobienia budyniu
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 kostka margaryny
- 1 kostka masła
- 500g śmietany 30 %
- 2 opak. fixu do śmietany (na 250g)
- 3 łyżki cukru
- herbatniki
- 2 cytryny
- polewa czekoladowa
Zagotować 5 szklanek wody, w 1 szklance rozrobić budynie, przygotować budyń, pod koniec gotowania wsypać cytrynową galaretkę, odstawić do wychłodzenia. W misce utrzeć kostkę margaryny z kostką masła, następnie dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Biszkopt przekroić na 2 części( grubszą- na spód, cienką-na wierzch). 3/4 masy budyniowej przełożyć na dolną część biszkoptu, następnie wylać gęstniejącą cytrynową galaretkę i przełożyć cienką warstwą biszkoptu, następnie wyłożyć pozostałą cześć kremu. Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru i fixami do śmietany, wyłożyć na krem. Z cytryn wycisnąć sok. Herbatniki moczyć w soku z cytryn i układać na śmietanie. Całość polać polewą czekoladową.
Rady przy pieczeniu:
- Biszkopt należy upiec dzień wcześniej, ponieważ świeży ciężko jest przekroić.
- Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
cudne ciasto i wygląda na bardzo lekkie
OdpowiedzUsuńps. super przepisy na blogu
eleganckie pyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńojej, ale pięknie wygląda. prezentuje się baardzo elegancko.
OdpowiedzUsuńmniam, mniam, ależ smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho! Nie widziałam tylko budyniu cytrynowego:(
OdpowiedzUsuńJa długo szukałem, znalazłem w przydomowym sklepiku, firmy Cykoria :)
UsuńWitam, zainteresował mnie Pana blog. Proszę o kontakt na adres ola@szalonegotowanie.pl
OdpowiedzUsuń