niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka z grillowanym kurczakiem i prażonymi orzechami włoskimi

 Sałatka znakomita do sycącego obiadu lub na  imprezę. Chrupiące włoskie orzechy uprażone na maśle, wspaniale komponują się z pozostałymi składnikami.


  • mieszanka sałat
  • 1 szt. piersi z kurczaka
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 grube plastry sera żółtego
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól pieprz
  • 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Pierś z kurczaka oczyścić i osuszyć, pokroić w paseczki, wymieszać z przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Pomidorki pokroić na połówki a ser żółty w kostkę. Orzechy włoskie uprażyć na maśle przez kilka minut. Mieszankę sałat, piersi z kurczaka, pomidorki i ser żółty, wymieszać razem ze sobą. Przygotować sos sałatkowy, polać 15 min. przed podaniem i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.

1 komentarz: