Ciasto na naleśniki:
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 450 g szpinaku mrożonego
- 200 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól pieprz
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g sera żółtego
Jaja, mąkę, mleko i sól zmiksować, następnie dodać 1 szklankę wody, wymieszać. Ostawić na ok. 20 min. Dolać jeszcze wody jeżeli ciasto będzie za gęste. Na patelni upiec naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 naleśników.
Szpinak rozmrozić. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na maśle. Dodać szpinak, odparować. Na koniec pokruszony ser feta wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą( nie za dużo, bo ser feta sam w sobie jest już słony) i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Na naleśniki nakładać po 1 łyżce farszu i zwinąć jak krokiety. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie dodać mleko, całość zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do gorącego sosu, dokładnie wymieszać.
Całością polać naleśniki, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok.25 min. Podawać na gorąco.
Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł;) takie proste, a smaczne;)
OdpowiedzUsuńPyszne wygląda :))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają wprost oszałamiająco :). Muszę wypróbować ponieważ uwielbiam naleśniki, które przygotowuję w różnych wydaniach. Same ciasto robię wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki któremu zawsze mi się wszystko udaje. Zawsze warto zwracać uwagę na typ mąki oraz ilość tłuszczu używaną do smażenia.
OdpowiedzUsuń