Zamiast przygotowania makaronu z kurczakiem i brokułami zabrałem się za pizzę z owymi składnikami. Wyszła pyszna na cienkim i chrupiącym spodzie.
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą.Wlej wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h w ciepłe miejsce.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 szt. brokuł świeżych
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 300 g sera żółtego
- pomidorki cherry
- 1 łyżka koncetratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich
- sól, pieprz, tymianek, chili
- 2 łyżki oleju
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, doprawić. Brokuły oczyścić, pokroić w różyczki. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić brokuły do gotującej wody, wyciągnąć po 1 min., odcedzić i osuszyć. Pieczarki i paprykę oczyścić, pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Koncentrat, ketchup i przyprawę do dań włoskich wymieszać w miseczce. Ciasto na pizzę podzielić na 2 części, każdy z nich rozwałkować, pojedyńczo rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sosem pomidorowym, następnie układać na wierzch składniki. Pizzę wstawić do nagrzango piekarnika i piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 min. Ser i pokrojone pomidorki cherry nałożyć 5 min. przed końcem pieczenia.
Ale apetycznie prezentuje się Twoja pizza! :D Widzę, że dbasz o szczegóły - bardzo fajnie podane sosy! :)
OdpowiedzUsuńOj pizza to coś co uwielbiam:)pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Uwielbiam pizzę więc na pewno wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie;) Bardzo fajne połączenie dodatków;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ciasto podzielić na 2 części i co zrobić z drugą częścią?
OdpowiedzUsuńZ proporcji na ciasto wychodzą 2 pizze o wymiarach ok. 40x30 cm.
UsuńJuż bym zjadła, jeszcze takie fajne zdjęcia!!! podrażniłam sobie smaka!
OdpowiedzUsuń