czwartek, 29 marca 2012

Ciasto marchewkowe z suszonymi owocami



  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki roztopionej margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 szklanki startej marchwi
  • po 50 g suszonych owoców papai i ananasa
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopiony tłuszcz i dalej ubijamy. W osobnej miseczce połączyć, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. Całość wymieszać z masą jajeczną. Następnie dodajemy startą na małych oczkach marchew, posiekane orzechy włoskie i suszone owoce. Formę(30x25cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wylewamy masę. Pieczemy przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Właśnie niedawno robiłem swoje pierwsze ciasto marchewkowe - bez bakalii i w keksówce. Teściowej smakowało, czyli lepiej być nie mogło :) Ciasto marchewkowe to świetny wynalazek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię bez owoców. Jestem miłośniczką tego ciasta !!
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda! A ja nadal nigdy jeszcze nie upiekłam ciasta marchewkowego... Twoje wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudowne ciasto, odkładam sobie Twój przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię marchewkowe ciasta z piernikową nutą, na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń