wtorek, 23 października 2012

Pijane śliwki w czekoladzie


Biszkopt:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Białka ubić. Dodać cukier oraz żółtka. Wszystko zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki,kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 min.w temp. 180 stopni.

Masa:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
5 łyżek budyniu śmietankowego
1 kostka masła
1 łyżka wódki

Budyń rozmieszać w 0,5 szklance mleka. Ugotować na pozostałym mleku. Ostudzić.
Następnie dodać cukier, cukier waniliowy. Jajka sparzyć gorącą wodą.Oddzielić. Dodać same żółtka. Zmiksować, na koniec dodać posiekane masło oraz wódkę.

Dodatkowo:
50 dag śliwek suszonych
200ml wódki
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
1/2 szklanki śmietany 18 %

Śliwki namoczyć na 8 godzin w wódce.Po 8 godzinach śliwki odsączyć i pokroić w paski.
Na biszkopt wyłożyć masę, następnie pokrojone śliwki.
2 tabliczki czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić i dodać do ostudzonej czekolady. Tak przygotowaną polewą zalać śliwki. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



2 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na ciacho.:-)

    OdpowiedzUsuń