Biszkopt:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
pszennej
0,5 szklanki mąki
ziemniaczanej
szczypta proszku do
pieczenia
3 łyżki kakao
Białka ubić. Dodać
cukier oraz żółtka. Wszystko zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki,kakao oraz
proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blaszkę. Włożyć do
nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 min.w temp. 180 stopni.
Masa:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
4 żółtka
5 łyżek budyniu
śmietankowego
1 kostka masła
1 łyżka wódki
Budyń rozmieszać w
0,5 szklance mleka. Ugotować na pozostałym mleku. Ostudzić.
Następnie dodać
cukier, cukier waniliowy. Jajka sparzyć gorącą wodą.Oddzielić. Dodać same
żółtka. Zmiksować, na koniec dodać posiekane masło oraz wódkę.
Dodatkowo:
50 dag śliwek
suszonych
200ml wódki
2 tabliczki gorzkiej
czekolady
1/2 kostki masła
1/2 szklanki śmietany
18 %
Śliwki namoczyć na 8
godzin w wódce.Po 8 godzinach śliwki odsączyć i pokroić w paski.
Na biszkopt wyłożyć
masę, następnie pokrojone śliwki.
2 tabliczki czekolady
oraz masło roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić i dodać do ostudzonej
czekolady. Tak przygotowaną polewą zalać śliwki. Ciasto wstawić do lodówki na
kilka godzin.
Bardzo fajny pomysł na ciacho.:-)
OdpowiedzUsuń