piątek, 21 grudnia 2012

Ciasto z jabłkami i kokosową kruszonką


Składniki:
(ciasto na formę 25cm x 30cm)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 6 jabłek

Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, całość dokładnie ucierać na końcu dodajac mleko. Formę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto przy pomocy łyżki (ciasto jest dość gęste). Jabłka obrać, pokroić w plasterki i wyłożyć na masę. Na wierzch posypać kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni  przez ok. 45 min. aż wierzch ciasta się zarumieni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki delikatnie posiekać, gdy się połączą czubkami palców wyrobić kruszonkę.

1 komentarz: