Ciasto:
25 g
świeżych drożdży
1,5 szklanki
ciepłej wody
3,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka
oleju
1,5 łyżeczki
soli
1 łyżeczka cukru
Sos
pomidorowy:
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
1 łyżka
ketchupu
bazylia,
oregano
sól, pieprz
Składniki:
16 plasterków chorizo
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
1 kulka mozzarelli
200 g żółtego sera
1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej
Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą. Wlej
wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść
ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw
na ok 1 h w ciepłe miejsce.
Koncentrat połączyć z ketchupem, dodać bazylię i oregano. Całość
doprawić solą i pieprzem.
Ciasto na pizzę rozwałkować, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Rozsmarować sosem pomidorowym, następnie układać na wierzch
składniki. Wierzch posypać przyprawą do kuchni włoskiej. Pizzę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 min.
Musiała być przepyszna,a wstyd się przyznać nie jadłam nigdy chorizo :(
OdpowiedzUsuńPowiem ci,że fajny blog jak na ucznia:))
Też chodziłam do gastronomika :)
zapraszam do siebie
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Dziękuję za miłe słowa ;)
UsuńA chorizo...to był mój pierwszy raz :D
Pozdrawiam