piątek, 21 grudnia 2012

Pełnoziarnista pizza z chorizo, mozzarellą i papryką




Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos pomidorowy:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
bazylia, oregano
sól, pieprz

Składniki:
16 plasterków chorizo
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
1 kulka mozzarelli
200 g żółtego sera
1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej

Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą. Wlej wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito.  Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Koncentrat połączyć z ketchupem, dodać bazylię i oregano. Całość doprawić solą i pieprzem.

Papryki pokroić w paseczki. Mozzarellę w 1 cm plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Ciasto na pizzę rozwałkować, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sosem pomidorowym, następnie układać na wierzch składniki. Wierzch posypać przyprawą do kuchni włoskiej. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 min.




2 komentarze:

  1. Musiała być przepyszna,a wstyd się przyznać nie jadłam nigdy chorizo :(
    Powiem ci,że fajny blog jak na ucznia:))
    Też chodziłam do gastronomika :)
    zapraszam do siebie
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa ;)
      A chorizo...to był mój pierwszy raz :D
      Pozdrawiam

      Usuń